Project Description

Praesent ut sem dignissim

Durata traseului: 3 1/2 – 4 ore Durata traseului se refera la timpul necesar parcurgerii distantei din centrul comunei Garda pana la pestera si inapoi pe jos.

Ghetarul de la Scarisoara este Un obiectiv turistic de interes national, fiind cea mai mare pestera din tara cu gheata (aproximativ 27.000 metri cubi de gheata cu o grosime de 26 de metri) si printre putinele din Europa. Ghetarul de la Scarisoara se afla la o altitudine de 1150 m. Pestera are doua etaje, dintre care doar cel superior este accesibil turistilor. Acesta cuprinde formatiuni din gheata, formatiuni care in fiecare vara sufera modificari in urma topirii.

Al doilea etaj, cel inferior, este accesibil doar speologilor si are imense formatiuni de calcit. Referitor la traseu trebuie spus ca din Vartop si pana in comuna Garda de unde incepe traseul descris mai jos sunt 20km, aceasta distanta putand fi parcursa cu ajutorul mijloacelor de transport in comun. In centrul comunei Garda vom intalni un indicator spre ‘Ghetarul de la Scarisoara’, indicator ce mentioneaza o distanta de 18 km pana la pestera.

Aceasta distanta este una dintre optiunile de acces la pestera si consta in parcurgerea drumului forestier ce strabate Valea Ordancusei. In cazul in care optam pentru aceasta varianta vom avea ocazia sa vizitam si ‘Pestera lui Ionele’, pestera foarte frumoasa care este inca activa. „Pestera lui Ionele’ se afla la 3km de soseaua nationala. O alta varianta de acces la ghetar urmeaza traseul turistic avand drept marcaj ‘cruce rosie’, traseu care porneste din intersectia aflata la 800m pe drumul forestier ce porneste din centrul comunei.

In aceasta intersectie se afla un pod unde se intalnesc Valea Ordancusei (in dreapta) cu Valea Seaca (in stanga) si tot aici vom intalni si indicatorul spre pestera ‘Poarta lui Ionele’ si cel spre ‘Ghetarul de la Scarisoara’. Din aceasta intersectie traseul urca prin padure pe dealul Mununa. Urcusul dureaza 30-45 de minute si trece prin apropierea catunului Mununa. Cand am ajuns in varful Mununei vom intalni un drum forestier, moment in care putem frumoasa priveliste ce ni se desfasoara in fata ochilor. Pe acest drum forestier ne vom continua excursia pana la catunul Ghetari, catun ce se afla la 10 minute de pestera. In catunul Ghetari vom avea ocazia sa vizitam un muzeu cu diverse obiecte traditionale folosite de moti in gospodaria proprie. O a treia varianta este reprezentata de drumul forestier ce urca foarte abrupt din Valea Seaca pe dealul Mununa, drum pe care l-am intalnit in varianta anterioara.

Aceasta varianata este varianta folosita de localnicii care asigura transportul din centrul comunei Garda la ghetar cu mijloacele de transport proprii.