Project Description

Distribuie!

Traseu turistic Groapa Ruginoasa

Durata traseului: 1 – 1 1/2 ore Durata traseului se refera la durata estimata necesara ajungerii la Groapa Ruginoasa si reintoarcerii la Vartop.

Groapa Ruginoasa este urmarea eroziunii puternice a apei asupra solului format din gresii rosii, violacee si galbuii, rezultatul fiind o imensa groapa (aproximativ 100 m adancime si 500 m diametru) de culoare ruginie. Groapa Ruginoasa se afla in versantul nordic al muntelui Tapul, la izvoarele Vaii Seci, la o altitudine de 1373 m.

Din Vartop accesul la Groapa Ruginoasa se face din sosea de la km 28-400m. Asadar, pentru a ajunge in acest punct trebuie sa parcurgem aproximativ 800m de sosea nationala. O identificare mai exacta a locului in care traseul urca spre groapa este prima curba mare dupa kilometrul 28. In acest punct soseaua traverseaza un valcel cu apa ce coboara dinspre varful Tapul. Traseul turistic urca pe acest valcel, marcajele turistice ‘banda rosie’ si ‘banda galbena’ care ne vor duce la Groapa Ruginoasa putand fi identificate pe pietrele din apa. Aceasta portiune de traseu (sosea-Groapa Ruginoasa) poate fi impartita in doua, o parte caracterizata printr-un urcus abrupt de aproximativ 10-15 minute si o parte in care diferenta de altitudine nu mai este atat de mare urcusul in aceasta zona fiind reletiv lin.

Atfel, din sosea, dupa aproximativ 10 minute de urcat prin padure traseul trece pe versantul stang, apa dispare iar in final intram intr-o poiana. In fata noastra se contureaza saua dintre varful Tapul (in stanga) si varful La Morminti (in dreapta). Ne continuam ascensiunea spre sa, unde se afla imensa groapa.

Durata traseului din soseaua nationala este de 20-30 minute. Din sa, privind inainte, vom descoperi valea Galbena, Poiana Florilor sau peretii Pietrei Galbena, obiective turistice din Padis, zona in care se poate ajunge fie ocolind

Groapa Ruginoasa fie coborand prin ea, caz in care avem nevoie de echipament specific alpinistilor intrucat sunt foarte multe saritori. Pentru a ne reintoarce la Vartop vom urma traseul al carui marcaj este ‘cruce rosie’. Practic ‘crucea rosie’ urmeaza un drum forestier care porneste din poiana in care se afla Groapa Ruginoasa si ajunge in Vartop. In aceasta zona cei carora le plac fructele de padure vor putea gasi afine din belsug.

O varianta a traseului mai sus prezentat consta in plecarea din Vartop pe drumul forestier care urca in padure urmand marcajul ‘cruce rosie’, iar de la Groapa Ruginoasa vom cobori pe marcajul ‘banda galbena’ in soseaua nationala.